luni, 22 iunie 2009

Si cea mai ne-poluata localitate din Europa

Copsa Mica s-a inscris cu succes pe harta reperelor europene, alaturi de Paris, Roma, Atena, Viena, etc.
Pt ca daca vrei sa vezi turnul Eiffel te duci la Paris, daca vrei sa vezi Coloseumul te duci la Roma, in timp ce daca vrei sa te sinucizi in cele mai cumplite chinuri te duci la Copsa Mica, sa respiri aerul cel mai bogat in dioxid de sulf, cadmiu si plumb din Europa.
Totul se datoreaza unei gandiri strategice de a iesi cu ceva in evidenta, indiferent daca e de bine sau de rau. De noi sa se auda!
Fabrica de prelucrare a zincului si plumbului inaugurată în 1939 si fabrica de negru de fum au “lucrat” la capacitate maxima pentru un aer de calitate cum altul nu-i. Dacă în 1977 concentraţia dioxidului de sulf era de 2,8 ori mai mare decât cea maxim admisă, în 1987 devenise de 13,2 ori mai mare. Aceleaşi niveluri ridicate de poluare întâlnim şi în râul Târnava Mare, unde cadmiul se găsea într-o concentraţie de 7,3 ori mai mare decât limita admisă. La nivelul solului, situaţia a fost şi mai gravă – se ajungea în unele locuri şi la depăşirea STAS-urilor de 55,3 ori atât în cantitatea de plumb, cât şi în cea de cadmiu la hectar.


Acidul sulfuric format prin dizolvarea dioxidului de sulf în picăturile de rouă reprezintă cauza pentru care albinele nu pot trăi pe o suprafaţă cu raza de 15 km în jurul localităţii Copşa Mică.
Inhalat în atmosferă sau depus pe plantele consumate drept hrană, plumbul cauzează afecţiuni cronice, ca tumefierea articulaţiilor, deficienţă respiratorie sau paralizia muşchiului laringian. Cadmiul şi zincul sunt principalii vinovaţi pentru afecţiunile digestive. Nichelul este declanşatorul cancerului pulmonar. Intoxicaţia cu mercur produce grave leziuni sistemului nervos. Si toate aceste elemente le gasim din belsug la Copşa Mică!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu